Elk kwartaal ben je verplicht de btw-aangifte in te vullen en te versturen. Zelfs als je geen omzet hebt gemaakt dien je een btw-aangifte te versturen. Dit gaat helaas niet altijd vlekkeloos. Nog altijd worden er talloze fouten gemaakt door zowel startende ondernemers als grote organisatie. In dit artikel vind je de meest gemaakte fouten in de btw-aangifte.

Btw geboekt op de KVK kosten

Waarschijnlijk de eerste kosten die je voor bedrijf maakt zijn de kosten bij de Kamer van Koophandel. Deze kosten dien je altijd zonder btw te boeken. Nog altijd zijn er te veel startende ondernemers die dit verkeerd boeken en dus op de vingers worden getikt.

Btw terugvragen van zakelijke lunch/diner

Een zakelijk etentje kun je prima in je boekhouding verwerken. Echter mag je van een zakelijke lunch of diner geen btw terugvragen. In tegendeel maar liefst 20% van de kosten mag je niet eens boeken als kosten. Dit boek je als ‘privé opname’. Lees hier meer over dit onderwerp.

Te laat btw aangifte doen

Je bent wettelijk verplicht om elk kwartaal de btw-aangifte door te geven aan de belastingdienst. Hier heb je ongeveer een maand de tijd voor. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Zelfs als je net bent begonnen en nog geen omzet hebt ben je verplicht dit te doen. De btw-aangifte doe je op vaste momenten. Lees hier meer over dit onderwerp.

Verkeerde factuurdatum hanteren

Facturen worden in de verkeerde maand geboekt bij de btw-aangifte. Standaard geldt de regel dat de factuurdatum de uitgangspunt is. Zelfs als de inkomsten pas later binnenkomen. Als voorbeeld: een factuur op 27 juni die op 10 juli wordt betaald dient wel meegenomen te worden in de btw-aangifte. In bovenstaande voorbeeld is 27 juni de ingangsdatum voor de belastingdienst. Gebruik dus niet de betaaldatum.

Geen bonnetje/bewijsstukken

Ben je het bonnetje kwijt? Dan mag je wettelijk gezien de btw-kosten niet meenemen in de btw-aangifte. Bij een controle ben je verplicht de bewijsstukken te leveren.

Btw op verzekeringen

Heb je een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan betaal je daar geen btw voor, maar assurantiebelasting. Dit betekent dat je de kosten verwerkt zonder btw.

Te weinig of te laat betalen

Niet alleen de btw-aangifte, maar ook de betaling ervan moet aan het eind van het kwartaal bij de belastingdienst binnen zijn. Ga dus niet op de laatste dag nog je btw-aangifte doen, want dan loop je de risico op een boete. Betaal je een euro te weinig? Dat is dan pech, een boete voor jou. Zorg ervoor dat je alles controleert voordat je de aangifte opstuurt.

Buitenlandse btw terugvragen

Als je buiten Nederland kosten maakt waarvoor je btw betaald, dan mag je deze btw-kosten niet opgeven in je btw-aangifte. Wel mag je de kosten exclusief btw in de boekhouding verwerken. De btw kosten dien je in het land van herkomst terug te vragen. Als dit de moeite waard is moet je natuurlijk zelf beslissen.

BTW aangifte vanuit je boekhoudprogramma

Wil je bovenstaande zoveel mogelijk voorkomen? Dan kan je het beste je btw-aangifte elektronisch versturen via een boekhoudprogramma. Zo zet e-boekhouden bijvoorbeeld de btw-aangifte al voor je klaar. Je hoeft het enkel nog te versturen. Maak ook slim gebruik van een boekhoudprogramma en maak het jezelf makkelijk. Zoek je een passende boekhoudprogramma? Ontdek dan de beste boekhoudprogramma’s van dit jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here