Als je met online boekhouden te maken krijgt, dan zijn de termen balans, debit en credit onvermijdelijk. Daarom leg ik op deze pagina de begrippen uit in jip en janneketaal en aan de hand van wat voorbeelden.

Balans definitie in boekhouden

Balans is niets meer dan een overzicht van je bezittingen, schulden en eigen vermogen. De balans is evenwichtig met elkaar en bestaat uit activa (debit) en passiva (credit). Aan de hand van een balans kan het vermogen van een bedrijf of persoon verkregen worden.

Activa en passiva

Activa (debit) is, zoals hierboven beschreven, een onderdeel van de balans en vertegenwoordigd het geheel aan bezittingen van de onderneming. Hierbij kun je denken aan gebouwen, grond, voorraden en het bedrag in de kas.

Tegenover de activa staat de passiva (credit). Dit zijn de investeringen die een bedrijf heeft gedaan. Hierbij kun je denken aan leningen, geld dat je aan de leveranciers verschuldigd bent (vreemd vermogen) en het eigen vermogen. Hiermee financier je dus je activa. De activa en passiva vormen samen dan uiteindelijk je balans.

Voorbeeld balans

Hieronder vind je de balans uitgelicht in een afbeelding. Aan de linkerkant staat de activa en dus de debit en aan de rechterkant de passiva en dus credit.

Balans, activa en passiva

Lees ook de blog “Debiteuren en Crediteuren“.¬†

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here