Debiteuren en crediteuren zijn 2 termen in de financiële wereld die vaak voor verwarring zorgen. Met name startende ondernemers die aan een online boekhoudprogramma beginnen hebben moeite het verschil te onthouden. Wij helpen je een handje door de definities in jip-en-janneke taal te beschrijven!

Debiteuren definitie

Debiteuren zijn klanten/afnemers. Van deze partij of organisatie krijg jij geld voor geleverde goederen of diensten. Je ontvangt dus geld. Debiteuren is geld ontvangen. 

Voorbeeld
Als jij een lening afsluit bij de bank voor het kopen van een huis, dan ben jij debiteur van de bank. De bank krijgt geld van jou.

Voorbeeld 2
Als jij een factuur naar je klant stuurt, dan is jouw klant de debiteur.

Het komt er dus kort op neer dat iedereen die nog een openstaande factuur bij jou heeft staan een debiteur is. Van al deze partijen krijg jij namelijk nog geld.

Crediteuren definitie

Crediteuren zijn leveranciers. Aan deze partij of organisatie dien jij geld te betalen. Je moet dus betalen. Crediteuren is geld betalen. 

Voorbeeld
Om hetzelfde voorbeeld te gebruiken van hierboven met een lening bij de bank. Dan ben jij als organisatie of persoon een crediteur van de bank. Jij bent de bank geld verschuldigd.

Voorbeeld 2
JIj hebt bij Ziggo nog een factuur van €50 openstaan voor internet en televisie. In dit geval is Ziggo jouw crediteur.

Crediteuren zijn dus personen aan wie jij nog geld moet betalen. Dit kan een factuur of bv. een lening zijn. Dit zijn dan ook kosten voor jou of voor jouw bedrijf.

Nog één keer

Als je te maken krijgt met een online boekhoudprogramma, dan zul je vaak met deze 2 termen te maken krijgen. Gelukkig wordt het in de verschillende pakketten ook voor je uitgelegd, dus mocht je het zijn vergeten is dit geen probleem.  Dus nog één keer: als je van iemand nog geld krijgt is diegene een debiteur en als jij zelf nog geld moet betalen, dan ben jij een crediteur.

crediteuren en debiteuren

Extra toelichting na wat onduidelijkheden

Debiteuren zijn bedrijven/personen waar jij nog geld van ontvangt. Dus als jij met jouw boekhoudsysteem een factuur hebt gestuurd, maar nog geen geld hebt ontvangen. 

Crediteuren zijn bedrijven/personen waar jij nog geld aan moet betalen. In dit geval heb je een factuur ontvangen, maar nog niet betaald. 

6 REACTIES

  1. Bij voorbeeld 2: ‘Dan ben jij als organisatie of persoon een crediteur van de bank’ deze zin klopt niet. Bij zo’n versimpeling moet het wel kloppen… De bank is juist de crediteur.

    • Vanuit de ogen van de bank (krijgt geld) is de bank inderdaad debiteur. Vanuit de klant of organisatie (moet geld betalen) is de bank crediteur. Hoe zou je het anders willen verwoorden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here