Als je een eigen bedrijf hebt, dan is het wettelijk verplicht om je uren bij te houden. Op welke manier je dit doet worden geen eisen gesteld. Dit is dan ook naar eigen wensen in te vullen. Om je dan toch op weg te helpen brengen wij een aantal mogelijkheden voor je in kaart. De focus van de blog ligt op de startende ondernemers, maar verder in de tekst geven wij ook een paar tips voor grotere organisaties. Zeker de moeite waard!

Waarom urenregistratie

Als je in aanmerking wilt komen voor de verschillende belastingvoordelen, dan moet je aan een aantal eisen voldoen. En één van deze eisen is dat je minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming moet werken. Dit moeten aantoonbare uren zijn die kunt verantwoorden. Dit betekent echter niet dat het enkel uren zijn die je aan de klant factureert, maar dit kan ook tijd zijn die je besteed aan het bouwen van een website of het bijhouden van de administratie. Het gaat de belasting om dat je de drempel van 1225 uur haalt en waarvan 50% van jouw arbeidstijd wordt besteed aan je onderneming. Dus heb je een eigen bedrijf naast een vaste baan? Dan dien jij minimaal 50% aan je eigen bedrijf te besteden. Alleen dan ziet de belastingdienst jou als onderneming. Op Belastingdienst.nl vind je een uitgebreid uitleg over de eisen.

Excel urenregistratie

Laten we beginnen met de eenvoudigste manier van urenregistratie; uren registeren via Excel. In Excel houd je heel eenvoudig per dag bij van wat je hebt gedaan en hoeveel uren dit heeft gekost. Een toelichting is wel handig om later terug te kijken waar jij je tijd aan hebt besteed. Dit is niet alleen verplicht voor startende ondernemers, maar ook voor grotere organisaties. Daarnaast krijg je ook goed inzicht welke projecten rendabel zijn. Mocht je nu geen Microsoft Office hebben, dan kan je altijd gebruik maken van de open source software van OpenOffice. In dit gratis pakket zit o.a. Word en Excel zodat je een start kunt maken.

Nadelen Excel

Het grootste nadeel van Excel is natuurlijk dat je een offline bestand hebt. Dus mocht jouw computer/laptop een keer crashen, dan ben je al je uren kwijt! Het is daarom ook verstandig om regelmatig een kopie te maken van je gemaakte uren. Verder ben je afhankelijk van één werkplek waar jij je uren kunt registreren.

Online urenregistratie

Vanwege de nadelen van Excel kan je overwegen om een online urenregistratie te nemen. Deze systemen zijn vaak beschikbaar tegen een kleine betaling per maand. Je bent dan niet meer gebonden aan je computer of laptop, maar je kunt overal en op elk moment je uren bijwerken. Handig voor als je geen vaste werkplek hebt of wilt!

Wij zijn zelf ooit begonnen met Tickspot. Met dit online systeem kun je eenvoudig al je uren per project boeken. Tickspot hanteert een proefabonnement van 30 dagen, zonder verdere verplichtingen. Echter is het enkel geschikt voor startende en kleine organisaties, maar niet voor grotere organisaties. In het geval een een grote organisatie raden wij toch écht wel Simplicate aan, tenminste als je met klanten te maken hebt. In dit systeem kan je namelijk voor elke dienst en project een ander uurtarief hanteren. Handig wanneer je met veel verschillende klanten te maken krijgt. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan.

Urenregistratie via een app

Aangezien steeds meer mensen via de smartphone internetten is het niet zo gek dat ook de urenregistratie deze stap maakt. Er zijn dan , ook talloze urenregistratie apps beschikbaar, zowel gratis als betaalde. De gratis varianten zijn vaak niet overzichtelijk en staan vol met reclame. Het is echter wel erg handig om je urenregistratie app altijd bij de hand te houden. Intermediaire heeft al vast de 5 populairste apps voor je op een rijtje gezet, namelijk: Salarybook, Gekko Uren, Urenreg, Yoobi en Paymo. Lees dit artikel eens door als je meer wilt weten.

Gratis urenregistratie met boekhoudprogramma

Je urenregistratie, je facturen en boekhouding op één plek. Dat vinden wij natuurlijk de meest ideale situatie. Het is fijn om een urenregistratie te hebben, maar het is nog fijner om alles bij elkaar te hebben. Zo bieden de verschillende boekhoudprogramma’s ook een urenregistratie aan. En laten er nu net een paar gratis boekhoudprogramma’s zijn waar je direct gebruik van kan maken zoals E-boekhouden, Visma en Yoursminc. Dus wil je in één klap klaar zijn? Dan kan je het beste direct een online boekhoudprogramma nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here