Je hebt een huis gekocht en de hypotheekrente daarvan kan je in minder brengen op je belastbare inkomen. Zo werkt het als je in loondienst zit, maar wat zijn de regels voor zzp’ers? Heb je als zzp’er ook recht op de hypotheekrenteaftrek? Wij brengen het kort voor je in kaart.

Hypotheekrenteaftrek voor de zelfstandige ondernemer

Ja, als zelfstandige ondernemer heb je recht op de hypotheekrenteaftrek. Als je de inkomstenbelasting al een keer hebt ingevuld of hebt laten invullen, dan weet je dat bepaalde kosten voor je woning aftrekbaar zijn voor de belastingdienst. Het is alleen niet zo eenvoudig als het lijkt. Een voorschot wordt namelijk ook meegenomen in de berekening van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat het kan voorkomen dat je een deel of alles moet terugbetalen bij te veel of te weinig verdiensten. Hoe groot je belastingvoordeel is laten wij over aan de deskundigen.

Geen scheidingslijn meer tussen privé en werk

Om verder te gaan over dit onderwerp is het heel belangrijk dat je beseft dat er geen scheidingslijn meer is tussen je werk en privé. Als zzp’er worden alle inkomsten en kosten op één stapel gegooid. Waarom is dit van groot belang? Een groot deel van de startende ondernemers hebben namelijk al een koopwoning en ontvangen waarschijnlijk al maandelijks voorlopige teruggaaf. Dit bedrag wordt echter meegenomen in je inkomstenbelasting. Het kan dus voorkomen dat je de hypotheekrenteaftrek moet terugbetalen. Dit is natuurlijk afhankelijk van je inkomsten, maar het overkomt te veel mensen.

Hypotheekrenteaftrek zzp stoppen?

Wij kiezen er daarom zelf voor om de hypotheekrenteaftrek (voorlopige aanslag) te stoppen. Waarom? De hypotheekrente kan je namelijk ook opgeven bij het invullen van inkomstenbelasting. Dit zorgt er dan ook voor dat je definitieve aanslag voor de inkomstenbelasting lager zal uitvallen, dan wanneer je de hypotheekrenteaftrek maandelijks laat uitkeren. In het laatste geval loop je dan het risico dat je inkomstenbelasting hoger uitvalt. Wil je dit voorkomen? Zet dan je hypotheekrenteaftrek op stop.

Wat ga jij doen met de hypotheekrenteaftrek?

Aan de hand van dit artikel willen wij je bewust maken van de hypotheekrenteaftrek en de risico’s voor zelfstandigen. Je doet er dan ook goed aan om dit bij de boekhouder neer te leggen en te vragen om passend advies. Wij delen hierboven onze ervaringen en proberen startende ondernemers goed op weg te helpen. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een hypotheekrenteaftrek? Bekijk dan de voorwaarden op de site van de belastingdienst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here