Als ZZP’er krijg je jaarlijks te maken met de inkomstenbelasting. Dit is de belasting die op een persoon wordt geheven. Om dit juist in te vullen raden wij je aan om dit bij een boekhouder neer te leggen. Wel kan je al veel zelf doen! Wij zullen in dit artikel je wat tips geven wat je zelf kunt doen voor de inkomstenbelasting als ZZP’er.

Wat heb je nodig voor de inkomstenbelasting?

Als je jouw inkomstenbelasting wilt invullen of als je het laat doen, dan zijn er een aantal gegevens die je sowieso nodig hebt. Dit is enkel een rode lijn die wij hebben getrokken en verschilt natuurlijk per persoon. Laten we beginnen:

  • Naam, adres, BSN, geboortedatum
  • Eventuele gegevens partner / kinderen
  • Jaaropgaven inkomens (indien beschikbaar)
  • Jaaropgave arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Jaaropgave pensioen (in eigen beheer)
  • Financieel jaaroverzicht(en) bank(en)
  • WOZ eigen woning (bij koophuis)
  • Financieel jaaroverzicht hypotheek
  • Ziektekosten die niet zijn vergoed door de verzekering (eigen risico is niet aftrekbaar). Deze zijn boven een bepaalde drempel soms fiscaal aftrekbaar. De drempel is afhankelijk van het inkomen.
  • Financieel jaaroverzicht beleggingen

Overige zaken

Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal overige zaken die van belang kunnen zijn. Werk je bijvoorbeeld vanuit huis? Dan kan je ook een deel van het gas en licht opgeven. Dergelijke situaties verschillen per persoon en bedrijf. Verzamel daarom ook de overige gegevens waarvan jij denkt die belangrijk kunnen zijn.

Wanneer doe je de inkomstenbelasting?

Elk jaar kan je vanaf maart je inkomstenbelasting opgeven. Je hebt vervolgens tot 1 mei de tijd om de inkomstenbelasting door te geven. Heb je meer tijd nodig? Vraag dan direct een uitstel aan bij de belastingdienst. Doe je vóór 1 april aangifte? Dan krijg je voor 1 juli bericht van de belastingdienst. Je ontvangt altijd een brief met de definitieve aanslag.

Visueel inkomstenbelasting

StartdatumAangifte datumBerichtdatum
1 maartvóór 1 aprilBericht vóór 1 juli
1 maartná 1 aprilBericht na 1 juli

 

Wachten op de belastingdienst

Nadat je jouw inkomstenbelasting hebt ingevuld en verstuurd (of hebt laten doen), dan is het een kwestie van wachten. Het kan behoorlijk lang duren voordat je bericht van de belastingdienst krijgt. Heb je een account bij Mijn Overheid? Dan ontvang je vanzelf bericht. Je krijgt uiteindelijk 2 brieven. In de eerste brief ontvang je de definitieve aanslag voor je inkomstenbelasting. In de tweede brief ontvang je jouw eigen bijdrage voor de zorgverzekeringswet (zvw).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here