Heb je een schikkingsvoorstel / schadeclaim ontvangen voor een inbreuk op het auteursrecht? Dan vraag jij je vast af hoe je dit moet verwerken in de boekhouding. Het antwoord is simpel, maar laten we eerst een paar punten op een rijtje zetten.

Waarom een schikkingsvoorstel?

Wanneer je een blog, webshop of andere vorm van website hebt en je maakt gebruik van afbeeldingen en video’s, dan mag je niet zomaar elke afbeelding die je tegenkomt gebruiken. Veel afbeeldingen die je online vindt zijn auteursrechtelijk beschermd. Dit betekent dat je geen afbeeldingen uit Google kan gebruiken, zonder daarvoor toestemming te hebben gekregen of een licentie voor te kopen. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete. Je ontvangt vervolgens een schikkingsvoorstel om dit recht te trekken. De hoogte van de schikking is afhankelijk van je website en gebruik. Over het algemeen worden de prijzen van Foto Anoniem gehanteerd.

Alernatief voor afbeeldingen en foto’s

Voorkom dat je een schikkingsvoorstel krijgt en gebruik afbeeldingen die vrij voor commercieel gebruik zijn. Wij adviseren Pixabay en Pexels. Je krijgt dan toegang tot miljoenen foto’s die licentie vrij zijn.

Geen factuur ontvangen

Als je een schikkingsvoorstel hebt ontvangen, dan valt het op dat je geen factuur hebt gekregen. Dit klopt! Een schikkingsvoorstel is een schadevergoeding en is vrij van BTW. Je ontvangt dus geen factuur! Dit betekent niet dat je het 0% tarief moet hanteren, maar geef specifiek in je boekhouding aan dat het gaat om “géén BTW”.

Welke grootboekrekening?

Afhankelijk van je boekhoudpakket bestaat er hoogstwaarschijnlijk nog geen tegenrekening in je grootboekrekening voor een schadeclaim/boete. Dit betekent dat je een nieuwe grootboekkaart kunt aanmaken met als naam bijvoorbeeld “Diverse boetes” rond de 49XX als tegenrekening. Je kunt deze boekhoudkaart vervolgens gebruiken voor toekomstige boetes. De nieuwe boekhoudkaart valt in de categorie winst/verlies op je grootboekrekening.

De schikking verwerken

Nu we de nieuwe grootboekkaart hebben aangemaakt kan je de schikking verwerken. Vul het bedrag van de schikking in zonder btw en gebruik de tegenrekening 49XX. Bij de omschrijving kan je meer informatie geven omtrent de schikking.

Ben jij fotograaf en ontvang je geld?

Ben jij een fotograaf en is jouw foto onterecht gebruikt door derden? Dan kan jezelf een schikkingsvoorstel sturen. Ik adviseer dan om tot een overeenkomst te komen met de desbetreffende partij waarbij je een factuur stuurt. Je kan dan je schikkingsvoorstel boeken als een normale boeking.

Valt het onder het citaatrecht?

Binnen het auteursrecht bestaat ook het citaatrecht. Dit is ook van toepassing op afbeeldingen. Hier worden echter wel een aantal eisen aan gesteld. Zo mag de afbeelding enkel ter ondersteuning worden gebruikt en niet het middelpunt zijn van de pagina. De afbeelding mag niet groter zijn nodig, dus eigenlijk gaat het om een kleine afbeelding. Tot slot moet er een bronvermelding bij de afbeelding staan. Voldoe jij hieraan? Dan heb je een grote kans dat het geen inbreuk op de auteursrecht is.

Op zoek naar een advocaat?

Vind je het bedrag van jouw schikkingsvoorstel te hoog? Wil je de strijd aan gaan met de tegenpartij? Heb je gebruik gemaakt van het citaatrecht? In dergelijke situaties kan je altijd overwegen om een advocatenkantoor in te zetten. Aangezien het om auteursrecht gaat adviseren wij Dohmen Advocaten. Zij hebben veel ervaring met partijen zoals Getty Images, LaPixa, Copytrack, ANP, Permission Machine etc.

2 REACTIES

  1. De wet gaat uit van daadwerkelijke schade, een boete is een principe uit het strafrecht.
    Er dient aansluiting gezocht te worden bij de gebruikelijke tarieven. Standaard aansluiten bij Stichting Foto Anoniem is kartelvorming.

    • Het blijft een lastige kwestie en per zaak moet er naar gekeken worden. Stichting Anoniem bedenkt enkel de tarieven, maar je betaalt aan degene van wie de auteursrecht is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here