Helaas gaat het nog vaak fout met het doorgeven van de omzetbelasting. De aangifte van de omzetbelasting doe je 4 keer per jaar, maar wanneer is dit precies? In 2 minuten ben je weer helemaal op de hoogte, dus lees snel verder.

Wel of geen omzetbelasting?

Wanneer je een KVK registratie hebt, dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Verdien je geld uit hobby of overige werkzaamheden, dan dien je dit aan te geven bij jaarlijkse belastingaangifte onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Dit betekent dat je ook de aangifte omzetbelasting doet wanneer je nog geen geld hebt ontvangen of hebt betaald.

De tijdvakken van omzetbelasting

Ik ga er vanaf nu vanuit dat je wel een kvk registratie hebt. Je bent dan dus verplicht om je omzetbelasting door te geven aan de belastingdienst. In dit geval zijn er 4 tijdvakken wanneer jij jouw omzetbelasting moet doorgeven.

De tijdvakken

1 januari t/m 31 maart
1 april t/m 30 juni
1 juli t/m 30 september
1 oktober t/m 31 december

Hierboven staan de 4 tijdvakken waarover je omzetbelasting moet aangeven. Je hebt vervolgens één maand de tijd om je omzetbelasting door te geven aan de belastingdienst. Dit betekent dat je tussen 1 en 30 april de omzetbelasting invult over het eerste kwartaal. Hieronder een volledige overzicht.

Uiterste aangifte omzetbelasting

Eerste kwartaal is 30 april
Tweede kwartaal is 31 juli
Derde kwartaal is 31 oktober
Vierde kwartaal is 31 januari

Valkuil met facturen

Een veelgemaakte fout is dat niet alle facturen onder de juiste periode worden geboekt. Even als voorbeeld: als je op 28 maart een factuur stuurt naar je klant en de betaling komt op 14 april binnen. In welke periode boek je dan vervolgens de omzetbelasting? Dit doe je altijd in de maand wanneer je de factuur hebt gemaakt. In dit geval hoort de omzetbelasting dus bij de maand maart.

Hoe doe je btw-aangifte?

Nu je weet wanneer je de btw-aangifte moet doen, rest de vraag nog hoe je het kan doen. Je kunt kiezen tussen 3 verschillende manieren.

  1. Via de belasting: je kunt je aangifte voor de omzetbelasting doen via de website van de belastingdienst. Je kunt inloggen als ondernemer en alle gewenste data invoeren.
  2. Externe software: je kunt externe software zoals een online boekhoudprogramma gebruiken die het automatisch voor je doet.
  3. Via een tussenpersoon: het kan zijn dat iemand anders je boekhouding regelt en dat zij dit dus voor jou doorgeven.

Alle drie de mogelijkheden zijn en het ligt er maar net aan waar jouw voorkeur ligt. Wij doen het in ieder geval met één druk op de knop via onze boekhoudprogramma. Dit is denk ik ook het meest gewenst voor starters en kleine ondernemingen. Grotere ondernemingen hebben een boekhouder in dienst die verstand van zaken hebben.

Zet een alert omzetbelasting aan

Als je voor het eerst inlogt op de belastingdienst voor ondernemers heb je de mogelijkheid om een alert aan te zetten wanneer je omzetbelasting moet invullen. Je krijgt dan een melding per e-mail met de aankondiging ‘omzetbelasting’. Zo vergeet je nooit je omzetbelasting te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here