Als zzp’er is het erg belangrijk om continu aan je netwerk te werken. Een drankje of etentje kan dan ook erg nuttig zijn voor je zakelijke relatie. Maak je kosten voor een etentje, oftewel maak je representatiekosten? Hoe boek je dit dan in je boekhouding? In dit korte artikel zullen wij de mogelijkheden uitleggen.

Wat zijn representatiekosten en verteer?

Laten we beginnen om de definitie van ‘representatiekosten en verteer’ uit te leggen. Dit zijn namelijk de kosten die je als ondernemer maakt waar niet direct een tegenprestatie tegenover staat. Stel je huurt een schilder, dan weet je van tevoren dat diegene iets gaat verven. Echter als je een relatiegeschenk geeft, dan staat er helemaal niets tegenover. Dit zijn ook de kosten die onder ‘representatie’ vallen. Hierbij kun je denken aan de kosten voor een drankje, genotsmiddelen (sigaretten), voedsel en diners, zakelijke feestje, bijdragen evenementen, relatiegeschenken, bijeenkomsten, studiereizen, recepties en congressen. In al deze situaties vindt er geen tegenprestatie plaatst, maar worden er wel kosten gemaakt. Dergelijke kosten kun je boeken onder representatiekosten en verteer. Het kan voorkomen dat sommige boekhoudprogramma’s het anders verwoorden, dus houdt hier rekening mee.

Zo boek je een zakelijke lunch of diner

Wanneer je kosten hebt gemaak, dan zijn er 3 mogelijkheden om dit in je boekhouding te verwerken. Je mag zelf kiezen voor welke vorm je kiest, maar dit is wel afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt. De mogelijkheden zijn:
  • 80% voor eenmanszaak of vof
  • 73,5% regel toepassen voor een bv, nv of stichting
  • Aftrekbare drempel van €4600

Zakelijk diner voor zzp’ers

Als zzp’er kan je de 80/20 regel toepassen. Dit betekent dat 80% van de kosten aftrekbaar zijn en onder de ‘representatiekosten’ vallen in je boekhoudpakket. Tegelijkertijd betekent dit ook dat 20% niet aftrekbaar is! Stel je hebt met een zakelijke partner geluncht en de kosten hiervan zijn €100 inclusief btw. In deze situatie boek je €80 onder representatiekosten (verwerk zonder btw) en €20 als onaftrekbare kosten/prive opname. Wederom worden er in de verschillende boekhoudprogramma verschillende termen gebruikt. Deze regel kan je toepassen als je voor de belastingdienst een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Zakelijke diner voor BV/NV

Indien je een besloten vennootschap of naamloze vennootschap hebt hanteer je de 73,5% regel. Bovenstaande situatie is dan van toepassing, maar dan hanteer je geen 80% maar 73,5% van de kosten.

Zakelijke diner voor grote organisatie

Wanneer je voor het bedrijf regelmatig congressen, evenementen en bijeenkomsten organiseert nemen de representatiekosten flink toe. Je kan in deze situatie dan ook kiezen voor een aftrekbare drempel van €4600. Dit betekent dat alle kosten die na €4600 worden gemaakt aftrekbaar zijn voor de belasting. De btw over deze kosten mag je echter niet terugvragen!

Aftrek van de kosten volgens de belastingdienst

Wij hebben dit artikel op 30 april 2019 geschreven. Het kan voorkomen dat in de toekomst de belastingdienst de percentages en drempel wijzigt. Houd daarom altijd deze pagina in de gaten voor de actuele bedragen. Wij streven er natuurlijk naar om deze pagina up-to-date te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here