Het kan soms voorkomen dat je een zakelijk betaling met je privé bankpas betaald. Dat is helemaal niet erg. Het gebeurt iedereen. Dit komt doordat je vaak je zakelijke bankpas niet bij je hebt. Hoe verwerk je dit echter in de boekhouding? Over het algemeen zijn het een paar simpele stappen die je dient te nemen. Wij houden het erg globaal, want per boekhoudprogramma kan hier namelijk verschil in zitten. Dit is in ieder geval handig als je zelf de boekhouding regelt.

De werkwijze

Heb je jouw zakelijke bankpas niet bij je en dient er een factuur of betaling te worden voldaan? Geen punt. Je kunt dit simpel met je privé bankpas betalen. Achteraf kan je de betaling in je boekhouding verwerken. Wel is het belangrijk om je factuur of bon te bewaren.

Factuur aanwezig?

Heb je een factuur ontvangen bij je betaling? Dan kan je de factuur in je boekhouding verwerken zoals je dit normaal gesproken doet. Bij omschrijving vermeld je echter dat de betaling met de privé rekening is betaald ‘Privé voldaan’. Verder selecteer je de tegenrekening Privé opname en storting. Ook als je enkel een bonnetje hebt verwerk je dit als factuur in de boekhouding.

Geen factuur

Heb je geen factuur ontvangen? Dan verwerk je het vervolgens als ‘geld uitgegeven’ in plaats van factuur. De rest van de stappen zijn hetzelfde als hierboven. Zorg er wel voor dat je alles boekt zonder btw!

Geld overmaken naar je privé rekening

Nu je de factuur/overboeking in je boekhouding hebt verwerkt kan je overgaan om het geld terug te boeken naar je privé rekening.

Samengevat

Om het nog allemaal op een rijtje te zetten volgt hieronder een korte samenvatting:
  • Verwerk de factuur in de boekhouding
  • Geef aan dat de betaling privé is voldaan
  • Geld overmaken van je zakelijke rekening naar je privé rekening

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here